Maatregelen

Na veel aandringen door de Wijkraad Getsewoud bij de gemeente lijkt er nu eindelijk verbetering mogelijk. Er is inmiddels budget voor 2 jaar toegezegd door gemeente en daarna is het aan Staatsbosbeheer om goed te onderhouden.

In het onderhoudsplan staat onder meer dat Staatsbosbeheer vaker zal maaien en gaat opruimen. De schelpenpaden zijn al opgeknapt en zien er prachtig uit. Er is hier en daar misschien wat zuinig gestrooid met schelpen, maar met goed onderhoud zijn de paden op orde te houden. Volgens plan komen er ook nieuwe borden en nieuwe pictogrammen voor een betere bewegwijzering. Er worden nieuwe laanbomen geplant en er wordt gestart met het inzaaien van een bloemenweide. Deze komt halverwege het Venneperhout aan de kant van de Getsewoudweg. Kortom, de Venneperhout zal een fraaiere aanblik krijgen. Verder is het plan dat boswachter Marieke Schatteleijn op gezette tijden spreekuur houdt waar bewoners met vragen en opmerkingen terecht kunnen. We zullen u hiervan via onze website op de hoogte houdVenneprhoud pad-1en.

De spelregels voor het uitlaten van honden veranderen ook. In de Venneperhout komen dezelfde bordjes als in de wijk, om aan te wijzen waar honden wel en niet los mogen lopen. Het is de bedoeling dat er her en der poepbakken in het gebied komen, zodat het hondenbezitters gemakkelijk gemaakt wordt om het terrein schoon houden. Om een deel van de Venneperhout als losloopgebied aan te wijzen, zal de gemeenteraad een aanwijzingsbesluit nemen en komt er een andere Algemene Politieverordering (APV). De aanpassing van de APV zou rond de kerst gereed kunnen zijn. Er is met Gemeente, Staatsbosbeer, de wijkraad Getsewoud en wijkraad Linquenda, de Groengroep van de Dorpsraad hondenbezitters en hondenuitlaatservices een akkoord gesloten over de (nieuwe) losloopzones voor honden in de Venneperhout. De Gemeente past zijn APV daar op aan heb ik begrepen, mogelijk met een aanpassingsbesluit. Het gebied blijft echter onder beheer van Staatsbosbeer

Gemeente en Staatsbosbeheer gaan bovendien een convenant sluiten over het handhaven van de orde en veiligheid. Eén van de effecten is hopelijk dat brommer- en scooterrijders zich voortaan alleen nog vertonen  buiten het park. Wijkagenten en boswachter zullen intensiever surveilleren om niet alleen vervuiling maar ook vandalisme tegen te gaan. Want ook dat komt helaas voor. Staatsbosbeheer is al actief om achtergelaten rommel te verwijderen. Hun aannemer doet wekelijks een opruimronde langs de hoofdpaden en vaste plekken waar afval gedumpt wordt. Voor het verwijderen van vuil dat langs de kleine paadjes en onder struiken ligt, organiseert Staatsbosbeheer een opruimactie. Op de Nationale Natuurwerkdag op 7 november 2015 is er in de Venneperhout een eerste vrijwilligersdag. De boswachter hoopt dat er veel mensen aan meedoen en dat het een start is van een Venneperhout community: een groep van bezoekers die de oren en ogen van de wijk willen zijn als het gaat om het beschermen en opgeruimd houden van de natuur en de faciliteiten in het gebied.

Als wijkraad Getsewoud hopen we dat al deze maatregelen ertoe leiden dat de Venneperhout aantrekkelijker wordt voor alle bewoners van Getsewoud.

Downloaden (PDF, 374KB)