Het begin

DSC03322De Venneperhout is eigenlijk al sinds het begin van Getsewoud een ondergeschoven kindje. Niet alleen het feit dat de Venneperhout eigendom is van Staatsbosbeheer en daarmee geen ‘eigen grond’ van de gemeente zorgde de afgelopen jaren voor een bijzondere status, maar ook het gebrek aan financiële middelen, menskracht en visie zorgde voor de ‘verwaarlozing’ van dit stukje bos dat van grote recreatieve waarde kan zijn voor de Getsewouders.

Toch is het een bijzonder stukje aangelegd bos midden in onze polder. De Venneperhout mag dan een jong bos zijn, toch huisvest zij niet alleen onder meer de torenvalken en boomvalken, patrijzen, konijnen en vossen, maar ook orchideeën en zelfs de 500 El boom.

“Nadat de Haarlemmermeer was drooggelegd en akkerbouwende boeren de kavels in gebruik namen, werden in het midden van de kavels bomen geplant. Die boden de arbeiders een beschutte plek om te eten. Staatsbosbeheer heeft rond zo’n boom een plek gemaakt, waar bezoekers kunnen samenkomen en uitrusten. Seringen, wilde kamperfoelie en andere klimplanten zorgen voor een kleurrijke, beschutte plek, waar je heerlijk kunt picknicken. Leuk weetje: de struiken in het park zijn geplant door basisschoolleerlingen uit Nieuw-Vennep. Het initiatief kwam echter uit onverwachte hoek: James Cameron. De regisseur van de 3D-film Avatar sponsort wereldwijd de aanplant van 1 miljoen bomen, waaronder die in de Venneperhout.” (Bron: www.staatsbosbeheer.nl)

Voor meer algemene informatie over de Venneperhout kunt u terecht op www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/haarlemmermeer.

Reacties zijn gesloten.